logotype

Om legetøj og bamser

Gammelt legetøj

Legetøjets historie

Gammelt legetøj, som er forfædre til moderne legetøj, blev fundet i områder af nuværende Egypten, Kina, Italien, Sibirien, Ukraine og andre lande.

Egyptisk legetøj dateret til midten af det 3. årtusinde f.Kr. Det var ikke kun miniature træfigurer af katte, hunde, køer, tigre og andre dyr, men også dukker. Ved udgravninger af Pompeji var der mange rasler, som mennesker gav til nyfødte børn for at skræmme onde ånder. Nogle var lavet som skive på et håndtag, monterede med klokker, andre er tomme figurer af ænder, heste eller svin, hvor kuglerne rullede indenfor. Befolkningen i det Gamle Grækenland og Rom lavede også dukker både til leg og religiøse formål. F.eks. pigerne gav deres dukker til gudinder Afrodite og Venus efter deres ægteskab.

En masse legetøj, der forestiller mammutter, næsehorn og bjørne, blev fundet i Sibirien og Ukraine. De er lavet af mammut elfenben og bløde sten i ca. 35-12 årtusinde f.Kr. 

I de 16 århundrede lavede folk i Europa dukker til salg, men de var meget dyre. I 1800-tallet blev der dannet et Syndikat af legetøjs fabrikanter i Frankrig, og udviklingen af legetøjsindustrien steg.

Bamser og Teddies

I begyndelsen af 1900-tallet i Europe og Amerika startede et boom af Teddy-bamser, som stadig er meget populære i moderne tid. 

Både børn og voksne elsker bamser. Bamser er børnenes bedste venner, men de er også udbredte gaver til kvinder. Nogle undersøgelser viser, at når kvinder har kontakt med en bamse, bliver progesteron niveauet højere i hendes hjerne. Dette hormon er ansvarlig for moderinstinkt, og derfor kan mange kvinder lide bamser. Bamser og teddies kan også være et symbol på en lykkelig barndom, vi aldrig kommer tilbage til. Derfor er menneskers følelser til bamser meget varme. 

Der er mange, som laver bamser som håndarbejde. Der findes strikkede bamser, syede bamser, bamser af træ og andre forskellige natur- og kunstmaterialer. Håndlavede bamser er unikke og individuelle, og der er ingen tvivl om, at de er lavet med kærlighed. Måske derfor er håndlavede bamser populæret ikke kun hos børn, men også voksne, som samle dem og dekorerer deres bolig med dem. 

Marina Kvist: Mine bamser og bjørne

Jeg kan godt lide strikke bamser og bjørne. Det er sjovt at skabe et lille strikket væsen fra flere garnnøgler og bagefter se, hvordan almindelige perler forandrer sig til skinnende sorte øjne, mens den broderede mund begynder at smile til mig. For mine bamser og bjørne bruger jeg både nogle færdige opskrifter, som jeg ofte moderniserer, og mine egne opskrifter, som eksisterer kun i mit hoived. Der er nogle, som siger, at mine bamser ligner mig. Hvordan kan det være anderledes? Det er da mine bamser! :)

Foto: Russiske legetøj fra 1400-1600-tallet, som bevares i Statens Historisk Museum i Moskva (kilde: www.historbook.ru)  

 

2017  Upelsinka.dk   | Site Map