logotype

Teddy og andre bamser

Roosevelt-TeddyBear

Teddy bamser

Historien om Teddy bamser er mere end 110 år gammel. Den startede med en karikatur af Clifford Berryman, som blev trykt i ”Washington Post” den 16.november 1902. Det var præsident Theodore Roosevelt på karikaturren, som ikke ville skyde en forsvarsløs sortbjørn, som var bundet til et træ på en jagt i Missisippi. Denne tegning blev genoptrykt i andre blade, hvor en jødisk indvandrer fra Rusland har set den. Han hed Morris Michtom, og han var ejeren af en legetøjsbutik i New York. Hendes køne Rose lavede den første bjørn ud fra Berrymans billede, og bjørnen, kaldet Teddy-bjørn, blev udstillet i butikkens vindue sammen med karikaturen. 

Det begyndte straks at modtage ordrer, navnet på en ny karakter er blevet "godkendt" af præsident Roosevelt, og snart Maurice og Rose Michtom godkendt "Ideal Toy Company" (det oprindelige navn - Ideal Novelty and Toy Co.), varede indtil 1982.

55PB Steiff

En tysk bamse

Der findes også en anden historie. I den sammen periode kom en tysk bamse til verden. Hans forbillede var en almindelig bjørn fra cirkus, der inspirerede Richard Steiff, en nevø til Margarete Steiff. Steiffs bamse, som havde bevægelige ben og hoved, blev først præsenteret for publikum i 1903, og så begyndte Tyskland at eksportere bamser.

Interessen for Teddy bamser

Fra 1915 startede  Storbrittanien med bamseproduktion, og fra 1920-1930 blomstrede Teddy-bølgen i Amerika og hele verden. 

Alan Alexander Milne skrev historien om Winnie-the-Pooh (1926), som blev en verdensomspændende bestseller. 

Efter Den Anden Verdenskrig faldt interessen for Teddy bamser, men den steg igen i 1960erne. I 1969 udkom Peter Bulls bog ”Bear with me”, og Teddy bamser stoppede med kun at være legetøj til børn.

Håndlavede bamser

Allerede i 1970erne kom de første håndlavede bamser i Amerika og bagefter i Europe. Teddy bamser har været udstillet i gallerier siden den gang, og bamsemuseer er åbnet i hele verden. 

Det første Teddy Bear Museum åbnede i 1984 i Petersfield, Hampshire (UK).  Skagens Bamsemuseum, der er indrettet i et gammelt hus i Skagen, blev indviet i august 1998 og er Skandinaviens første og eneste bamsemuseum.

 

Billeder: 

1. Theodore Roosevelt på en karikatur af Clifford Berryman, som blev trykt i ”Washington Post” i 1902.
2.  Replica of the Teddy 55PB of Steiff. 

2017  Upelsinka.dk   | Site Map